Κορυφή

 ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΟΛΑ ΠΙΤΤΑΡΑ – ΜΕΛΑΝΕΣ ΝΑΞΟΣ : Τα κορυφαία τυριά στην Ελλάδα ! Ποιοί υπογράφουν τη γαστρονομική ιστορία της Ελλάδας …

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΟΛΑ ΠΙΤΤΑΡΑ – ΜΕΛΑΝΕΣ ΝΑΞΟΣ : Τα κορυφαία τυριά στην Ελλάδα ! Ποιοί υπογράφουν τη γαστρονομική ιστορία της Ελλάδας …

Kαλώς ορίσατε στο τυροκομείο του Νικόλα Πιτταρά

Το τυροκoμείο και η κτηνοτροφική μονάδα του Νικόλα Πιτταρά βρίσκονται σε ημιορεινή περιοχή 1 χλμ. από τις Μέλανες της Νάξου, περιστοιχισμένο από ξερολιθιές που οριοθετούν μικρούς οικογενειακούς ελαιώνες και περιβόλια. Χαρακτηριστικά της περιοχής είναι το έντονα ανάγλυφο, λοφώδες τοπίο, το πετρώδες έδαφος και το μεσογειακό κλίμα: ήπιοι χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια καθώς κι η Αιγαιοπελαγίτικη αύρα που εξασφαλίζει πλούσιο αερισμό για το βουστάσιο. Η εκτροφή των ζώων και παραγωγή του γάλακτος γίνεται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Το σύγχρονο τυροκομείο συνολικής επιφάνειας 400τμ είναι άρτια εξοπλισμένο: χώρος υποδοχής και παστερίωσης του γάλακτος, τυροκόμηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, χώρος ωρίμανσης, ποιοτικού ελέγχου και συσκευασίας.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η κτηνοτροφική μονάδα όπου ζουν και μεγαλώνουν κάτω από το Αιγαιοπελαγίτικο ήλιο 220 αγελάδες γαλακτοπα­ραγωγής Holstein, 150 µοσχάρια και µο­σχίδες αναπαραγωγής και 100 µοσχάρια για παραγωγή κρέατος. Στα οικογενεια­κά κτήµατα καλλιεργείται καλαµπόκι και χειµερινά σιτηρά, ένα µεγάλο µέρος από τις χορτονοµές που χρειάζεται η µονάδα. Το σημαντικότερο όφελος δεν είναι μόνο η αυτοδυναμία σε τροφή αλλά η εξασφάλιση της ποιότητας της: δικά τους ζώα που τρέφονται από τροφή δικής τους καλλιέργειας για να εξασφαλίσουν το 100% του γάλακτος για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Το χωριό Μέλανες είναι ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Νάξου. Το όνομα Μέλανες προέρχεται από μύθο όπου, δύο αδέρφια μετά από μονομαχία για τη διακυβέρνηση της Νάξου σκοτώθηκαν στη περιοχή. Η αδερφή τους διέταξε να φέρουν “Μελανάς Χιτώνας”, εξού και το όνομα.
Οι Μέλανες που σήμερα είναι γνωστές κυρίως από το κούρο και τα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν επίσης μεγάλη τυροκομική παράδοση.
Η κτηνοτροφική μονάδα του Νικόλα Πιτταρά ξεκίνησε το 1970 όταν ο πατέρας του, Εμμανουήλ Πιτταράς , αγόρασε την πρώτη του αγελάδα. Με την αγάπη του για αυτήν την δουλειά και την βοήθεια των 3 γιών του αυτή την στιγμή η μονάδα αριθμεί τα 500 βοοειδή και είναι η μεγαλύτερη μονάδα στο Αιγαίο.
Η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων ξεκίνησε το Μάιο του 2008 χρησιμοποιώντας αρχικά ένα μέρος της παραγωγής του γάλακτος της μονάδας του . Από τον Απρίλιο του 2009 χρησιμοποιεί όλο το γάλα που παράγει.
Σήμερα η παραγωγή ανέρχεται σε πάνω από 3,000 τόνους γάλα ετησίως, σε τουλάχιστον 250 τόνους τυρί και 100 τόνους κρέας.

Στο ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΟΛΑ ΠΙΤΤΑΡΑ   παράγονται τα εξαιρετικά τυριά :

ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΝΑΞΟΥ ΠΙΤΤΑΡΑ 12-ΜΗΝΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ
ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ Π.Ο.Π. 12-ΜΗΝΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ
ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ Π.Ο.Π.
ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΠΙΤΤΑΡΑ ΣΕ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ
ΜΥΖΗΘΡΑ ΓΛΥΚΙΑ ΝΑΞΟΥ
ΣΚΛΗΡΟ ΤΥΡΙ ΣΑΓΑΝΑΚΙ
ΞΙΝΟΤΥΡΙ ΦΡΕΣΚΟ ΝΑΞΟΥ

Η επίτιμη επιτροπή του ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ , τίμησε την επιχείρηση ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΟΛΑ ΠΙΤΤΑΡΑ  με τα 5 αστέρια του ACTION IN GREECE για την υποδειγματική προσφορά της στη γαστρονομία , που επάξια ανήκει στις  κορυφαίες της Νάξου  .

 

Τυροκομείο Νικόλα Πιτταρά

Διεύθυνση

Μέλανες Νάξου

ΤΚ 84300

 

Τηλέφωνο

+30 22850 62223

+30 6944 831 555

E-mail

 

tyrokomeio.pittaras@hotmail.gr

 

Site

ΑΡΧΙΚΗ

 

ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟY ΝΙΚΟΛΑ ΠΙΤΤΑΡΑ

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 

Αγγινάρες με τυριά Νάξου με την υπογραφή « Νικόλας Πιτταράς » δια χειρός Ελένης Ψυχάρη

 

 

Μυζηθρόπιτα απ΄τη Νάξο και τον Πόντο δια χειρός Θανάση Κοντσέ

 

ΠΟΥΓΚΑΚΙ ΝΑΞΙΩΤΙΚΟ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΔΩΔΕΚΑΜΗΝΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΝΤΣΕ

ΟΙ  EXECUTIVE CHEFS ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΑΡΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΝΤΣΕΣ

Prev Post

The Anthology of Greek Gastronomy#ΠΟΥΓΚΑΚΙ ΝΑΞΙΩΤΙΚΟ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΔΩΔΕΚΑΜΗΝΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ#POUCH…

Next Post

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ CHEFS ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ#TOP CHEFS IN GREECE !

post-bars

Σχετικά άρθρα