Κορυφή

 Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ : Η ΖΕΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ !
5 Νοεμβρίου 2023

Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ : Η ΖΕΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ !

Ο Ελληνικός όρος «Γαστρονομία» , που υιοθετείται απ΄ όλες τις Ευρωπαϊκές διαλέκτους  – συνδέεται με ευρήματα που στοιχειοθετούνται απ΄τον Χ προχριστιανικό αιώνα . ( ΟΜΗΡΟΣ 8ος ΑΙΩΝΑΣ πχ )

Ήδη – απ΄την μακρινή αυτή εποχή – ο Ελλαδικός κόσμος συνδέει τη διατροφή με την ιατρική , δημιουργώντας τον κλάδο της διατροφολογίας . Ο Ελλαδικός κόσμος γράφει εκπληκτικά συγγράματα και ιδρύει σχολές μαγείρων από τότε .
Καθώς τα δημητριακά προιόντα είναι προσιτά σε όλους , εξελίσσεται η αρτοποιία στην Αρχαία Ελλάδα , με τη δημιουργία εκατοντάδων διαφορετικών αρτοσκευασμάτων .

Οι Αρχαίοι Έλληνες έκαναν πρότυπη παραγωγή σε σιτάρι και κριθάρι με προϊόντα όπως το αλεύρι ζέας ( ζεία ή ζειά ) , που είναι και το αρχαιότερο δημητριακό , σε πλούσια παραγωγή στην Αρχαία Ελλάδα .

Δεν είναι τυχαίο ότι , η Αρχαία Αθήνα ονομαζόταν « Ζείδωρος » κι αυτό μεταφράζεται « αυτός που δίνει ζωή » .

Η Μαρίνα Ζέας του Πειραιά , ονομάστηκε έτσι – διότι εκεί γινόταν η διακίνηση της ζέας σε πολλά άλλα λιμάνια σ΄ όλο τον κόσμο .

Η επιστημονική ονομασία της λέξης ΖΕΑ , προέρχεται απ΄τη λέξη “αραβοσίτου” ( ZEAMAIS ) κι η πρωτεΐνη του καλαμποκιού είναι zeia .
Η Αρχαία Ζέα μπορεί να ήταν το μονόκοκκο ή το δίκοκκο σιτάρι ή κριθάρι ή βρίζα ( σίκαλη ) .

Στην Ελλάδα σήμερα είναι απλώς αλεύρι απ΄το δίκοκκο σιτάρι , άρα η ΖΕΑ είναι ένα αρχαίο σιτηρό κι όχι κάποια μορφή υπερτροφής !
Την καλλιέργεια της ΖΕΑΣ την βρίσκουμε στην Αρχαία Λακωνία ως επί το πλείστον .

Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά , μικρότερες ποσότητες γλουτένης και μεγαλύτερη ποσότητα λυσίνης .

Η Ελληνική ΖΕΑ έχει μεγάλη διαφορά με τις  ποικιλλίες ζέας που υπάρχουν σε άλλα κράτη , γιατί πάντα παίζει ρόλο η γεωλογία και το έδαφος το Ελληνικό , που κάνει αυτή την τεράστια και  θρεπτική καλλιέργεια – σ΄αυτό το σπάνιας αξίας ΑρχαιοΕλληνικό σιτηρό .

Αλήθεια , που βρίσκεται σήμερα η καλλιέργεια της ;;; ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ !!!

 

Ελένη Ψυχάρη

Executive Chef

Ερευνήτρια της Αρχαίας Ελληνικής Διατροφής

Επίτιμο μέλος του Οδοιπορικού Γεύσης και Τουρισμού

Εκπρόσωπος του Ανθολογίου της Ελληνικής στην Ευρώπη

Prev Post

ΣΟΦΙΑ ΣΤΑΜΟΥ : Η πολυβραβευμένη εμπνεύστρια και leader του ACTION…

Next Post

The Halkidiki Project: Akrogiali food place #Flogita of Halkidiki!

post-bars

Σχετικά άρθρα