Κορυφή

 Action In Greece: Αφιέρωμα στο Ηφαίστειο των Μεθάνων #κινηματογράφιση καίριων τουριστικών σημείων!
5 Φεβρουαρίου 2024

Action In Greece: Αφιέρωμα στο Ηφαίστειο των Μεθάνων #κινηματογράφιση καίριων τουριστικών σημείων!

Ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων είναι Δήμος της Περιφέρειας Αττικής και δημιουργήθηκε το 2010 με εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης, από τη συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Τροιζηνίας και Μεθάνων. Έχει πληθυσμό 7.811 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, και είναι ο 256ος μεγαλύτερος Δήμος της Ελλάδας με έδρα το Γαλατά Τροιζηνίας.

Διοικητικά ανήκει στη Νομαρχία Πειραιώς της Περιφέρειας Αττικής και εκκλησιαστικά εντάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.

Αποτελείται από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Τροιζηνίας και Μεθάνων και αριθμεί 10 τοπικές κοινότητες.

Στη νοτιοανατολική και κεντρική Τροιζηνία υπάρχουν οι κοινότητες:

α) Η Δημοτική κοινότητα του Γαλατά που περιλαμβάνει τον οικισμό του Γαλατά, καθώς και τους οικισμούς : Αγία Σωτήρα, Βλαχαίϊκα και Σαρωνίδα.

β) Η Τοπική κοινότητα της Τροιζήνας που περιλαμβάνει τον οικισμό της Τροιζήνας [παλαιά ονομασία: Δαμαλάς], καθώς και τον οικισμό : Άγιος Γεώργιος.

γ) Η Τοπική κοινότητα της Τακτικούπολης που περιλαμβάνει τον οικισμό της Τακτικούπολης [παλαιά ονομασία: Δάρα], καθώς και τους οικισμούς : Μεταμόρφωση, Άγιος Κωνσταντίνος, Ακτή Αγάπης, Βίδι και Ψήφτα.

Στη βορειοδυτική Τροιζηνία υπάρχουν οι κοινότητες:

α) Η Τοπική κοινότητα της Δρυόπης που περιλαμβάνει τον οικισμό της Δρυόπης, καθώς και τους οικισμούς : Καλλονή, Σκαπέτι, Μύλος, Νερατζιά, Νησίδα και Χώρα.

β) Η Τοπική κοινότητα του Άνω Φαναρίου που περιλαμβάνει τον οικισμό του Άνω Φαναρίου, καθώς και τον οικισμό : Αγία Ελένη.

γ) Η Τοπική κοινότητα του Καρατζά που περιλαμβάνει τον οικισμό του Καρατζά, καθώς και τον οικισμό : Ζερβαίϊκα.

Στη χερσόνησο των Μεθάνων υπάρχουν οι κοινότητες:

α) Η Τοπική Κοινότητα Λουτρόπολης Μεθάνων που περιλαμβάνει τον οικισμό της Λουτρόπολης των Μεθάνων, καθώς και τους οικισμούς : Δριτσάϊκα και Βρωμολίμνη.

β) Η Τοπική Κοινότητα του Μεγαλοχωρίου που περιλαμβάνει τον οικισμό του Μεγαλοχωρίου, καθώς και τους οικισμούς : Βαθύ, Μεγάλο Ποτάμι και Καμένη Χώρα.

γ) Η Τοπική Κοινότητα της Κουνουπίτσας που περιλαμβάνει τον οικισμό της Κουνουπίτσας των Μεθάνων, καθώς και τους οικισμούς : Άγιο Γεώργιο, Άγιο Νικόλαο, Μακρύλογγο και Παλαιά Λουτρά.

δ) Η Τοπική Κοινότητα της Κυψέλης που περιλαμβάνει τον οικισμό της Κυψέλης, καθώς και τον οικισμό : Άγιοι Θεόδωροι.

Ο Δήμος συνορεύει δυτικά και νότια με το νομό Αργολίδας, πιο συγκεκριμένα με τους Δήμους Επιδαύρου (βορειοδυτικά), Κρανιδίου (δυτικά) και Ερμιόνης (νότια-νοτιοδυτικά). Βρέχεται ανατολικά και βόρεια από τον Κόλπο της Επιδαύρου, το Σαρωνικό Κόλπο και τον όρμο Μεγάλου Νεωρίου, ενώ οι οροσειρές Ορθολίθι και Αδέρες οριοθετούν τα βορειοδυτικά και δυτικά σύνορα του Δήμου.

Διοικείται από 21μελές Δημοτικό Συμβούλιο και η σημερινή Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Καραγιάννη αναδείχθηκε για πρώτη φορά από τις Δημοτικές Εκλογές του 2014.

Είναι ένας τόπος με σπάνια φυσική ομορφιά για εξορμήσεις, τόσο για αρχαιολάτρες, όσο και για ανήσυχους φυσιολάτρες. Καθαρές ακτές, προστατευόμενος υδροβιότοπος, ηφαίστειο, ιαματικές πηγές, αξιοθέατα και αρχαιολογικοί χώροι συνθέτουν το τοπίο της περιοχής.

Prev Post

Action In Greece: Το Ηφαίστειο των Μεθάνων #οι σπάνιες ομορφιές…

Next Post

Action In Greece #Α-Ω #ΚΑΥΤΗ ΠΙΠΕΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ!

post-bars

Σχετικά άρθρα